Comunicate de presa

O noua exceptie de neconstitutionalitate invocata de avocatii ZRP, admisa de Curtea Constitutionala

Deciziile CA privind majorarea capitalului social pot fi atacate cu actiune in anulare in instanta
Bucuresti, 29 august 2018: Majorarea capitalului social, procedura prin care se poate modifica structura actionariatului sau diluarea participatiilor actionarilor, va putea fi atacata, in instanta, cu actiune in anulare, la fel ca orice hotarare a adunarii generale a actionarilor. Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate invocata de echipa de avocati ai Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP) privind anumite dispozitii ale Legii societatilor comerciale. 

Echipa Zamfirescu Racoti & Partners, formata din Alina Tugearu, partener, si Andra Constantinescu, avocat colaborator senior, a sustinut ca excluderea de la controlul judecatoresc a deciziilor consiliului de administratie/ directoratului, adoptate in exercitarea atributiilor de majorare a capitalului social, delegate de adunarea generala a actionarilor, incalca liberul acces la justitie si principiul egalitatii in fata legii.

Curtea Constitutionala a statuat, in esenta, ca art.114 alin.(3) din Legea nr.31/1990 se refera doar la atributiile delegate privind mutarea sediului, nu si la atributia delegata referitoare la majorarea capitalului social, situatie in care imposibilitatea concreta de sesizare a unei instante, in acest din urma caz, de catre persoana interesata, constituie o incalcare a dreptului acesteia de acces la justitie, admitand, astfel, argumentele avocatilor ZRP. 

In mod firesc, legea trebuie sa isi propuna obiectivul de a asigura operativitatea adoptarii majorarii capitalului social, atat de necesara pentru buna functionare a unei societati. Pe de alta parte, delegarea acestei atributii catre consiliul de administratie nu poate avea consecinta excluderii acestor decizii de la controlul judecatoresc, situatie care afecteaza drepturi si interese legitime ale subiectelor de drept indreptatite sa conteste operatiunea de majorare a capitalului social. 

”Am sustinut ca nu exista nicio justificare constitutionala pentru care deciziile consiliului de administratie privitoare la majorarea capitalului social sa fie excluse de la controlul judecatoresc. De acum inainte, deciziile consiliului de administratie privind majorarea capitalului social, o problematica de importanta majora pentru o societate, vor putea fi atacate in instanta cu actiune in anulare. Indraznesc sa afirm ca a fost remediat unul dintre marile neajunsuri ale legii societatilor comerciale”, spune Alina Tugearu, partener in cadrul departamentului de litigii al Zamfirescu Racoti & Partners.

  

Decizia este definitiva si general obligatorie incepand cu data publicarii sale in Monitorul Oficial, respectiv 01.08.2018.