Comunicate de presa

Succes ANRM intr-un arbitraj international: despagubiri contractuale in cuantum total de aproximativ 97,2 milioane USD

Bucuresti, 05 februarie 2018 - SCA Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP) a obtinut un succes deplin in disputa dintre compania petroliera Chevron si Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM), prin hotararea arbitrala finala obtinuta in fata Curtii Internationale de Arbitraj de pe langa Camera Internationala de Comert (ICC Paris). Tribunalul arbitral a stabilit obligatia Chevron de plata a sumei de 73.450.000 USD la care se adauga dobanda la nivelul ratei de referinta a BNR + 8%, calculata incepand cu data de 23.10.2014 si pana la data platii integrale (potrivit calculelor noastre, suma totala obtinuta, incluzand dobanda calculata pana la data de 01.02.2018, este de aprox. 97,2 milioane USD), precum si cheltuieli de judecata.

Diferendul a aparut in legatura cu modalitatea de indeplinire a obligatiilor rezultate din trei acorduri petroliere de concesiune pentru exploatare-dezvoltare-explorare incheiate intre ANRM si Chevron in martie 2011. Mai exact, elementul central al disputei a fost concentrat in jurul obligatiilor cuprinse in Programul Minim de Explorare si necesitatea punerii la dispozitia ANRM a contravalorii lucrarilor prevazute in acest program, neexecutate la data renuntarii la acordul petrolier.

Echipa de avocati a fost coordonata de dr. Cosmin Vasile - avocat asociat coordonator, si a fost compusa din Alina Tugearu – avocat asociat, Monica Strimbei - avocat colaborator coordonator si Cosmin Cojocaru - avocat colaborator coordonator.

”In arbitrajul international, in general, si in domeniul energiei, in special, sunt extrem de rare situatiile in care pretentiile unei parti sunt admise in integralitate. Satisfactia noastra este cu atat mai mare cu cat ne gasim intr-o astfel de situatie in care pretentiile partii romane au fost admise in intregime iar pretentiile partii adverse au fost respinse in totalitate.

Solutia obtinuta este importanta si prin prisma dezlegarii problemei de drept deduse judecatii, respectiv a confirmarii legitimitatii si temeiniciei pozitiei ANRM privitoare la interpretarea dispozitiilor contractuale si legale referitoare la obligatiile minime de explorare si consecinta renuntarii la acordul petrolier, fara indeplinirea obligatiilor financiare.

Desi grefat pe o problema juridica principiala punctuala, litigiul a acoperit o gama larga de chestiuni disputate referitoare la Legea petrolului, acordurile petroliere de concesiune in vederea explorarii si exploatarii resurselor de petrol (inclusiv resursele neconventionale precum gazele de sist), numeroase detalii faptice legate de modalitatea concreta de indeplinire a obligatiilor contractuale in perioada 2012 – 2014, precum si aspecte tehnice referitoare la operatiunile petroliere asumate de catre concesionar” a declarat dr. Cosmin Vasile, avocat asociat coordonator Zamfirescu Racoti & Partners.