One Move Ahead

Media Coverage

What Does the EU Do With 25 Million Plastic Waste?

Ce face UE cu cele 25 de milioane de tone de deseuri din plastic

Publication: Radio Europa Libera Romania

In fiecare an, europenii genereaza 25 de milioane de tone de deseuri din plastic, insa mai putin de 30 % sunt colectate pentru a fi reciclate.

Productia mondiala a materialelor plastice s-a ridicat in 2017 la la 348 de milioane de tone, cota europeana din aceasta productie reprezentand 18,5%.

Mai bine de 80 % din totalul deseurilor marine este reprezentat de plastic iar din cauza ratei scazute de descompunere, plasticul se acumuleaza in mari, oceane si pe plaje, este ingerat de anumite specii marine si ajunge pe aceasta cale si in lantul alimentar uman.

In plus, un muc de tigara care contine un filtru de plastic poate polua intre 500 si 1000 de litri de apa, in timp ce aruncat pe sosea are nevoie de aproximativ 12 ani pentru a se dezintegra.

Noua strategie la nivelul UE privind materialele plastice va aborda aceasta problema in mod direct. Parlamentul European a votat recent propunerea de directiva a Parlamentului European si a Consiliului privind reducerea impactului produselor din plastic de unica folosinta asupra mediului.

Romania va trebui sa implementeze, alaturi de celelalte state europene, masurile adoptate, respectiv sa reduca folosirea produselor din plastic si sa promoveze tranzitia la o economie circulara cu modele de afaceri, produse si materiale inovatoare si durabile.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.